Zašto jastuk od ljuspica heljde?

Čovek ima dve anatomske (fiziološke) krivine, koje su evolucijom nastale kao posledica vertikalizacije uspravnog hoda: lumbalnu tj. krsnu i vratnu- cervikalnu krivinu. Ove dve krivine mu omogućuju vertikalan hod i horizontalan pogled.

Kada ležimo mi odmaramo – spavamo, a cilj nam je da se probudimo odmorni. Da bi se to postiglo, pri ležanju u vratnom delu kičmenog stuba, mora da postoji potpora koja se oblikuje tako da anatomski prati konturu vratne fiziološke krivine. Tada para vertebralna muskulatura, koja se nalazi oko kičmenog stuba levo-desno i napred-nazad, može da se opusti, relaksira (tada rezultat izmedju mišića biva jednak nuli) i omogući nesmetan protok krvi, koja donosi hranljive materije i kiseonik, a odnosi produkte metabolizma: mlečnu kiselinu, slobodne radikale i toksine što dovodi do regeneracije tkiva i tako nam omogućuje da se budimo odmorni.

Jastuk ORGANO LIFE sa heljdinim ljuspicama, koji ima sposobnost da se prilagodi anatomskoj konturi kičmenog stuba, pruža punu potporu vratu, omogućava miorelaksaciju, otklanja neprijatnosti, bolove u vratu, ramenima i u gornjem delu ledja. Otklanja glavobolje, omogućava zdrav, fiziološki san pa se čovek budi odmoran i čio što nam je i osnovni cilj!

Prof. Univ. dr sot. med. 

Aleksandar Lešić

spec. ortopedije sa traumatologijom

Prevencija bola u vratu

Pre svega, najbitnije je ukloniti faktore rizika koji dovode do tegoba ili akutnih epizoda bolesti vratnog dela kičme. Korišćenjem jastuka ORGANO LIFE, sprovodite jednu od zaštitnih mera, tako što, dok spavate, izbegavate držanje glave i vrata u nepovoljan i naporan položaj, te samim tim utičete na sprečavanju ili ublažavanju ovakvih vrsta tegoba. Namenjen je osobama sa nepravilnim držanjem tela, koja trpe fizička opterećenja, osobama sa hroničnim emotivnim stresom, osobama koje prekomerno sede (na poslu, za računarom…), osobama sa čestim prehladama, nedovoljno fizički aktivnim osobama, takodje i osobama koje trpe ozbiljnija patološka stanja. Podrška vrata i ramena je vrlo važna, jer mišići koji su dugo izloženi negativnim podražajima gube elastičnost, a kao posledica mogu da se jave degenerativne promene kao što je artroza, i da zahvate ceo koštani sistem.