Gde uzgajamo našu heljdu?

Kanjon reke Uvac se smatra za jedno od najlepših mesta u našoj zemlji. Nalazi se u jugozapadnoj Srbiji, između planina Javor i Zlatar i poznat je po svojim uklještenim meandrima. Ljuspice heljde od kojih su sačinjeni naši ORGANO LIFE jastuci, sa ponosom možemo reći, da su uzgajane upravo na ovim prostorima! Metode organske proizvodnje podrazumevaju primenu prirodnih postupaka i supstanci, a ograničavaju ili potpuno eliminišu upotrebu sintetizovanih sredstava. U proizvodnji naše heljde koristimo organska, mineralna i mikro-biološka đubriva, što znači da su ljuspice 100% netoksične, bez hemikalija I bez pesticida. Organske  ljuspice od heljde ne zagadjuju životnu sredinu u spavaćoj sobi, ne otpuštaju opasne gasove kao što je  tipično za jastuke od sintetičke pene.

Posedujemo Sertifikat za EKO STANDARD, dobijen 2017. godine u Budimpešti.

Šta je OEKO-TEX® STANDARD?

Sertifikat za EKO STANDARD, dobijen 2017. godine u Budimpešti.

OEKO-TEX® STANDARD je svetski konzistentan, nezavisni sistem za ispitivanje i sertifikaciju sirovih, poluproizvoda i gotovih tekstilnih proizvoda na svim nivoima obrade, kao i pomoćnih materijala.

Kriterijumi

Od svog uvođenja 1992. godine, centralni fokus STANDARD 100 od strane OEKO-TEX®-a je bio razvoj kriterijuma testiranja, graničnih vrednosti i metoda ispitivanja na naučnoj osnovi. Na osnovu svog sveobuhvatnog i strogog kataloga mera, sa nekoliko stotina regulisanih pojedinačnih supstanci, STANDARD 100 OEKO-TEX® uzima u obzir:

  • Važne zakonske regulative, kao što su zabranjene Azoboje, formaldehid, pentaklorofenol, kadmijum, nikal itd.
  • Brojne štetne hemikalije, čak i ako još nisu zakonski regulisane.
  • Zahtevi iz Aneksa KSVII i KSIV Evropske uredbe o hemikalijama REACh, kao i sa liste kandidata za ECHA SVHC, ukoliko ih ocenjuju ekspertne grupe OEKO-TEX® asocijacije da budu relevantne za tkanine, tekstil, odeću ili dodatnu opremu. Diskusije i događaje koji se smatraju relevantnim se uzimaju u obzir što je moguće brže i efikasno kroz ažuriranje Standarda 100 prema zahtevima OEKO-TEKS®.
  • Zahtevi iz Zakona o poboljšanju bezbednosti potrošačkih proizvoda (CPSIA) u vezi olova. Brojne su i klase supstanci za životnu sredinu.

Zahvaljujući višegodišnjem iskustvu, OEKO-TEKS® Standard 100 stoga doprinosi visokoj i efikasnoj sigurnosti proizvoda sa stanovišta potrošača. Kriterijumi ispitivanja i granične vriednosti u mnogim slučajevima daleko su više od primenljivih nacionalnih i međunarodnih standarda. Obimne kontrole proizvoda i redovne revizije kompanija takođe osiguravaju da industrija ima globalno održivu svest o odgovornoj upotrebi hemikalija. Ovim konceptom, OEKO-TEX® Standard 100 je mnogo godina preuzeo pionirsku ulogu.

Laboratorijski testovi i klase proizvoda

OEKO-TEX® testovi za štetne materije temeljno se zasnivaju na odgovarajućoj svrsi tekstila i materijala. Što je intenzivniji kontakt kože sa proizvodom i što je osjetljivija koža, strožiji su ljudski ekološki zahtevi koje treba poštovati.

Sertifikacija

Preduslov za sertifikaciju proizvoda u skladu sa standardom OEKO-TEX® Standard 100, je u tome što svi delovi proizvoda moraju da  ispunjavaju neophodne kriterijume – pored spoljne tkanine, na primer, i navoja za šivenje, umetaka, otisaka itd., kao  i ne-tekstilni pribor, kao što su dugmad, zatvarači, zakovice itd. Dodatni preduslovi su postojanje i primena operativnih mera za osiguranje kvaliteta, kao i pravno obavezujuće potpisivanje poduzeća i deklaracija o usaglašenosti od strane podnosioca zahteva.

Specijalno priznanje 12. Medjunarodnog Sajma etno hrane i pića u robnoj grupi: proizvodi organske poljoprivrede!

 

Specijalno priznanje za eko brend- jastuk od heljdinih ljuspica

Kanjon reke Uvac, Srbija

Uživajte u bogatstvu netaknute prirode, u jednom od najlepših predela naše zemlje!